zaterdag 7 februari 2009

Ron over amerikaans onderwijs

Ok, de laatste tijd was het voornamelijk onzin op het blog, nu weer eens wat actueels en quasi diepzinnigs. Ik heb zo enkele weken kunnen proeven van het amerikaans onderwijssysteem, hoe anders het wel niet is. De gigantisch dure prijzen voor onderwijs geeft de illusie dat hoger onderwijs zeer elitair is, maar dat valt opzich zeer mee. Dat komt omdat hier iedereen of gigantische leningen afsluit voor de studie, of 'vrijwilligerswerk' op de campus doet dat korting geeft op enkele rekeningen. Ze hebben hier echter niet zo iets als een IB groep, studiefinanciering of OV kaart, en dat doet me realiseren hoe blij ik ben met het Nederlandse zorgsysteem.
De lessen hier zijn ook zeer 'anders'. De tempo ligt hoog, net zoals de productiviteit, en het meeste bestaat uit schetsen, schetsen en nog eens schetsen (wat dacht je van je schetsen overtrekken en dan verbeteren, meerdere malen?). Wat me op een goede manier opgevallen is dat docenten op een zeer gerichte en bruikbare manier commentaar geven, en al het commentaar is technisch gericht, het concept wordt snel goed gevonden. Zo kreeg ik goede tips in het gebruik van compositie en vlakverdeling. Commentaar (dat ipv een soort van smaakgericht echt techniekgericht was) waar je daadwerkelijk wat mee kan, dat is nou fijn!
Ik vatte het verschil laatst samen als het volgende; "In europa verzin je een concept en bekijk je met welke techniek het concept het best tot zijn recht komt, terwijl in de vs heb je je goed gefocused op een techniek en kijk je welk concept het beste erbij past"
En ondanks dat het allemaal erg techniek gericht is, is de kwaliteit en materiaalkennis van de andere leerlingen divers, er zitten enkele tussen die echt bizar goed zijn, maar het gros ligt echt onder het niveau dat ik had verwacht van het land van de technische benadering (tenminste, wat ik tot nu toe heb gezien, en dat waren voornamelijk schetsen en modelstudies). Opzich goed voor mijn ego, maar niet geheel bevredigend. Het vreemdste is wel dat manga tekeningen hier wordt getolereed! Er zijn tweede en derde jaars illustratiestudenten die nog steeds de freakin cliche populistische poppetjes blijven tekenen (sterf manga, sterf), originaliteit staat hier blijkbaar niet hoog in de vaandel. De docenten hier hebben gelukkig wel een zeer hoog niveau, vooral mijn leraar voor advanced painting, Jim Houston, die fotorealistische schilderijen maakt. Wel heeft hij echter een Gonda achtige manier om jouw werk af te kraken waarneer het niet technisch in orde is. Ondanks dat een beetje discipline zeker niet slecht is, is zijn 'ik sla je ego neer met een baksteen en schop hem na als hij op de grond ligt' manier zeer oncomfortabel. Maar hij zegt erbij dat je jezelf moet harden voor kritiek, want art directors blijken nog harder te zijn...
Wat ook zeer fijn is, is de grote hoeveelheid aandacht voor digitaal schildren. Naast mijn les digital illustration: photoshop, wordt er ook bij advanced painting ruimte voor digitaal schilderen. Modelstudie? sleep je macbook en wacom mee :D wat zal het fijn zijn als Danai dat ook toeliet voor zijn minor schilderen ;)

tot zovel mijn 2 cents, toedels vanuit winthrop hall, cambridge

PS; verwacht binnenkort wat werk online...whohoo

2 opmerkingen:

  1. i sayy i like the diepgang yeah.. keep on writingk ;) ( denk borat:P)

    x rieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeeej Ron!
    Ik ga lekker niks zeggen over al die art-termen die ik niet begrijp, wat het een beetje lastig maakt op deze blog te reageren, hahaha.
    Maareh, klinkt alsof je het goed hebt daar, veel indrukken, gezelligheid EN leerzaamheid!Trouwens zeg maar tegen die Jim Houston dat ie lief tegen je moet zijn, anders kom ik hem aan zijn oor trekken!
    kussie, Brenda

    BeantwoordenVerwijderen